Voeding of vulling

Voeding of vulling
10
juni

Voeding of....vulling?

 

Waar je ook kijkt op internet. Lijnen en diëten kom je overal tegen. Poeders en pillen en loze beloftes. Je kunt geen blad openslaan en de slanke lichamen stralen je tegemoet. Al dan niet flink gefotoshopt voor het perfecte plaatje. Ga je voor het zoveelste crashdieet om daarna vaak weer meer kilo's aan te komen dan er daarvoor aan je lijf zaten, met een enorm naar gevoel erbij dat je weer hebt gefaald? De kunst is je leefstijl aan te passen. Structureel gezond of gezonder te gaan eten, met voeding die bij jou past. Daarnaast een balans in bewegen en ontspanning om een voor jou gezond gewicht te bereiken.


Meer bewegen
We weten allemaal wel dat bij een gezonde leefstijl, meer bewegen hoort. Sommige mensen houden van de sportschool, gaan hardlopen en zijn heel sportief. Maar zo'n manier van leven is niet het ideaal van iedereen en is niet voor iedereen haalbaar. Om verschillende redenen. Op je eigen manier kun je meer beweging in je leven brengen. Bijvoorbeeld door wat vaker de trap te nemen dan de lift of de roltrap, een extra blokje om, of een groter blokje om. Of neem jezelf voor om vijf keer per week een bepaald aantal kilometers te wandelen of met de fiets een boodschap te halen in plaats van de auto te pakken. Kijk wat voor jou haalbaar is én heel belangrijk, vol te houden is.

Vulling
Van jongs af aan raken we gewend aan suikers. Zelfs babyvoeding barst vaak van de suiker. Zo worden we al vroeg in ons leven verslaafd aan suiker. Daarnaast worden we door reclames op televisie en in de bladen gehersenspoeld over vetten. We moeten vooral aan de light producten. Helaas wordt juist aan wat in de supermarkt als 'gezond', of 'gezonde keuze' wordt bestempeld stoffen toegevoegd waar ons lichaam niets mee kan. Wist je dat juist ook mensen met overgewicht heel vaak ondervoed zijn. We hebben voeding nodig en vullen onszelf al te vaak met lege voeding, waarin ingrediënten zitten die ons laten verlangen naar meer ongezonde producten en zo al gauw weer aan allerlei snacks zitten die helemaal niets toevoegen. Vervolgens balen we dan weer van onszelf omdat we zo makkelijk weer de verkeerde dingen pakken.

Voeding
Ons lichaam heeft brandstof nodig. Echte voeding. Eten wat ons lichaam herkent als voeding. Liever dus geen pakjes en zakjes boordevol kunstmatige houdbaarheidsmiddelen, zout en andere vulling. Beter verse groenten en fruit passend bij het seizoen. Granen die onschadelijk zijn voor je darmen.  Gezonde natuurlijke vetten (wees niet te bang voor vetten). Verse of gedroogde kruiden. Onbewerkte producten. Misschien is het wel wennen in het begin en zoeken naar hoe je je voeding lekker op smaak brengt. Gelukkig zijn er veel gezonde recepten te vinden op internet. Je lichaam moet misschien wel een beetje afkicken van alle ongezonde smaakmakers, maar dat gaat best snel.

Mindset
Je mind is een belangrijk onderdeel in gezond worden en gezond zijn. We denken vaak laag van onszelf. We vinden ons minder dan een ander en liefde voor onszelf vinden we best lastig. We veroordelen ons lichaam in de spiegel, terwijl ons lichaam zoveel voor ons doet. Probeer je dag eens te starten met het opnoemen van vijf dingen waar je dankbaar voor bent. Er is vast wel iets wat je mooi vindt aan jezelf of waar je blij mee bent. Bijvoorbeeld een eigenschap of talent. Je kan ook beginnen met blij te zijn dat je bestaat, dat je uitgeslapen bent of met je ogen, omdat je kunt zien, of je handen omdat je kunt voelen, of wees gewoon dankbaar voor het feit dat je wakker bent geworden en dat je stromend water hebt uit de kraan.. Begin iedere ochtend met dat stukje dankbaarheid en je zult zien dat dat iets met je doet.

Gezond gewicht
We hebben de ideale voorbeelden uit de bladen op ons netvlies. Maar hou altijd in je achterhoofd dat fotoshop een veelgebruikt middel is in die industrie. Jij hebt misschien een heel ander model lichaam. Sommigen van ons hebben een taille, maar stevige benen en billen, anderen hebben juist hele slanke dijen, maar juist een zwaarder bovenlichaam. Iedereen is anders. Iedereen is uniek en iedereen kan zelf de keuze maken te streven naar een gezond gewicht. Er is geen lijstje of rekensom om je gezonde gewicht te bepalen. Een gezond gewicht is wat passend is bij jou. Kijk zacht naar je lijf en zie en voel wat voor jou goed voelt. Zoek naar tevredenheid en acceptatie. 

Leefstijl
Maak al die gezondere keuzes (en dan bedoel ik niet die supermarktlabels) je standaard. Zorg dat het gewoontes worden. Zoals die ongezonde leefwijze ook een gewoonte is. Echter je kan de keuze maken je leefstijl aan te passen. Wees trots op die kleine gezondere aanpassingen die je je eigen maakt. Als je je leefstijl in kleine stappen echt kan veranderen dan heb je de basis te pakken voor nog meer gezondere veranderingen in jouw leven. Iedereen is anders, ieder lichaam is anders, ieders ritme is anders en dus kun je niet jouw leven met dat van iemand anders vergelijken. Kijk naar jezelf, jouw agenda en zie wat voor jou mogelijk is. Verander bijvoorbeeld iedere week blijvend iets. Accepteer het patroon wat niet zo gezond is, maar waar je je wel prettig bij voelt. Kijk naar de mogelijkheden! 

Voedingsleer
Er zijn veel verschillende meningen over voeding. En er is niet maar één goed antwoord mogelijk, maar vele. Probeer, proef, ervaar en voel wat bij jou past en wat voor jou een blijvende verandering zou kunnen zijn. Overdrijf niet. Zoals al eerder opgemerkt is ieder lichaam anders en hoeft wat voor jouw vriendin, of je buurvrouw werkt, voor jou niet te werken. Verdiep je in verschillende meningen en experimenteer met jouw tijd en in jouw keuken en in jouw gezin niet te vergeten. En ik zeg het hier nog een keer. Je wilt je leven blijvend aanpassen.

TCM Traditional Chinese Medicine
In de TCM, de traditionele Chinese geneeskunde is acupunctuur een van de bekendste methoden in ons land. Minder bekend is de voedingsleer vanuit de oosterse visie. Misschien heb je wel eens wat gehoord over de vijf elementen? Juist in China is voeding een van de belangrijkste onderdelen. Een arts wilde soms niet eens aan behandelingen beginnen als je niet je voeding wilde aanpassen. Gezonde en goede voeding is onze brandstof en dus de basis van een gezond lichaam. In een benzineauto moet je ook geen diesel tanken. In deze voedingsleer gaat het daarom juist om wat je lichaam echt voedt en wat kan je spijsvertering verwerken. Het gaat dan ook niet om voeding die in laboratoria wordt gemaakt, maar om voeding die herkenbaar is voor je lichaam, van het land komt of aan bomen groeit. Je lijf heeft pure smakelijke voeding en liefde nodig.

Advies en Coaching
De vijf elementen voeding werkt preventief. Ze kijkt o.a.naar de thermische werking in het lichaam, op basis van 5 smaken en welke invloed voeding heeft op je lichaam. Daarnaast speelt bijvoorbeeld hetgeen je mee hebt gekregen van je ouders een rol. De ene mens heeft een sterkere constitutie dan de ander. Wat voor de een goed is hoeft dat niet voor de ander te zijn. Al die informatie kan best verwarrend zijn. Soms is het goed om daar coaching voor in te schakelen. Iemand die de tijd neemt en samen met jou kijkt naar jouw lijf. Wat voor stofwisselingstype heb jij en wat past bij jouw lichaam en spijsverteringsstelsel. Wellicht moeten jouw darmen eerst goed herstellen voor je verder kunt. Het is dan wel heel fijn om daar begeleiding bij te hebben. Iemand die je de weg wijst en goede zinnige adviezen kan geven.

Kies voor jezelf
Het wordt tijd om voor jezelf te kiezen. Dankbaar te zijn voor je lichaam. Het heeft je toch maar tot hier gebracht. Misschien ben je moe. De klachten die in de huidige tijd op nummer één staan zijn vage vermoeidheidsklachten. Vaak zien we dat in ons drukke en snelle bestaan, voeding niet echt op de eerste plaats komt en we vaker naar fastfood grijpen, wat ook vaak nog voordeliger is dan echte voeding. Dat mag veranderen. We mogen best onszelf weer op de eerste plaats gaan zetten, even een stapje langzamer gaan. Wat vaker een moment rust pakken. Plezier vinden in echte voeding bereiden. Je zult zien dat dat misschien in het begin wat extra tijd kost, maar zich in energie dubbel en dwars terugbetaalt. Jouw lichaam gaat jou daar heel dankbaar voor zijn. Neem je de uitdaging aan?
Neem dan contact met mij op. 

Reacties

Reageren

Laatste blog artikelen

Blog categorieën